„Vreau sa imi amenajez terasa, insa nu stiu ce solutie de acoperire este cea mai buna!”. Asta ne spun multi dintre cei cu care discutam zilnic telefonic sau prin email, si ne cer sprijinul in acoperirea terasei. Despre cea mai buna solutie in raport cu rezistenta la factori externi precum vantul, va vorbim astazi in acest articol. Pentru terase de lunga durata, indreptati-va spre pergole rezistente la vant, nu simple copertine.
Ceea ce incercam sa transmitem de fiecare data cand discutam cu clientii nostri este ca ar trebui intotdeauna sa se indrepte catre solutii cat mai rezistente, de lunga durata. Catre solutii de acoperire care sa le protejeze terasele de soare, dar sa reziste si alti factori externi imprevizibili precum ploaia sau vantul.
Despre vant vrem sa va vorbim noi astazi, cand va sfatuim si pe voi sa va indreptati atentia mai degraba catre pergole retractabile rezistente la vant, in detrimentul unei copertine retractabile, daca vreti sa aveti o terasa protejata corespunzator.
Ce face ca o Pergola cu acoperis retractabil sa fie rezistenta la vant?
Dupa cum bine stiti si voi din cautarile pe care le-ati facut pe internet, in articole de specialitate sau la diverse firme de amenajari terase, exista numeroase tipuri de pergole pentru terase. Insa o singura optiune pe care sa o puteti folosi pe tot parcursul anului, bucurandu-va de natura: pergola retractabila.
Ce calitati are o pergola retractabila?
De ce are nevoie o pergola pentru a fi rezistenta la vant? De materiale de calitate, rezistente si bine construite, de un montaj profesional si mentenanta pe masura.
Iar acum ajungem la principalele calitati care fac ca acest tip de pergola sa fie rezistent la vant:
Structura de aluminiu extrudat, vopsita in camp electrostatic. Pe langa faptul ca, datorita vopsirii in camp electrostatic, structura pergolei face fata mai bine umiditatii (nu rugineste in timp), iar vopseaua este mai rezistenta, structura de aluminiu este stabila si rezistenta la vant. Pergolele pot avea 3 grosimi diferite pentru structura, cea de tipul 150 fiind cea mai potrivita pentru amplasarea pe terase in zone cu vant puternic:
- Tip 125, cu grosime de 60 x 125 mm, potrivite teraselor de dimensiuni mici, in zone protejate de vant
- Tip 135, cu grosime de 80 x 135 mm, potrivite teraselor de dimensiuni mici si medii, in zone cu vant existent dar nu foarte puternic
- Tip 150, cu grosime de 115 x 150 mm, potrivite teraselor de orice dimensiuni in zone cu vant puternic.
Acoperisul retractabil realizat din membrana PVC sau lamele de aluminiu. Aceste doua variante de acoperis retractabil pentru terase sunt cele mai recomandate pentru o rezistenta si functionalitate cat mai mare.
- Lamelele de aluminiu sunt stabile si masive, cu o forma aerodinamica ce impiedica exercitarea unei presiuni a vantului asupra acoperisului, chiar si atunci cand acoperisul este inchis. Aceste tipuri de pergole se numesc pergole bioclimatice
- Acoperisul cu membrana PVC este realizat din 3 straturi protectoare care ii ofera o rezistenta foarte mare la intindere (3 000 N/50 mm) si la rupere (de 300 N). Are un strat interior de carbon si 2 straturi externe de lac acrilic care il protejeaza, facandu-l rezistent atat la ploaie, zapada, cat si la vant.
Noi recomandam, totusi, ca in cazul in care nu intentionati sa folositi terasa in mod constant, atunci cand nu stati pe terasa sa retrageti acoperisul. Acesta este avantajul unui acoperis care se retrage: puteti evita uzura inutila a sistemului atunci cand nu utilizati terasa.
In momentul in care terasa este inchisa si pe lateral si/sau incalzita, puteti tine terasa acoperita fara probleme, deoarece vantul va exercita presiune asupra acoperisului doar din partea superioara.
Asadar, cu acoperisul impermeabil care se retrage, puteti avea acces la mai multa umbra sau mai mult soare, in functie de anotimp, si va puteti relaxa pe terasa neintrerupti de ploaie sau zapada. Puteti avea mai mult decat cu o prelata, o marchiza sau copertina pentru terasa.
Prinderile cu ancora chimica de peretele de sprijin. In cazul in care este nevoie sa instalam o pergola cu prindere de un perete de sprijin, folosim ancore chimice pentru a prinde capriorii pergolelor, pentru o prindere cat mai buna si rezistenta in timp. De obicei se folosesc conexpanduri, insa acestea nu sunt la fel de bune.
Intotdeauna este ideal sa folosim cele mai bune materiale si accesorii in acest domeniu, pentru ca rezultatul sa fie vizibil cel promis, garantat pe termen cat mai lung.
Structura independenta cu posibilitatea instalarii de stalpi de rezistenta suplimentari. Cu cat pergola este mai bine ancorata la sol, cu atat are o forta de rezistenta mai mare fata de vant. Pentru terase cu dimensiuni medii spre mari ce se doresc acoperite cu pergole cu structura independenta se instaleaza stalpi de rezistenta la sol la fiecare 4 m, pentru ca sistemul sa fie sigur.
Dupa toate acestea, nu-i asa ca ati prefera sa va bucurati cat mai mult de o terasa acoperita cu o pergola rezistenta decat cu o copertina simpla, care nu rezista la vant? Si sa nu aveti griji si probleme legate de acest lucru?
Noi asa va recomandam!