O terasa acoperita cu sticla – Provocari

     Cum ne lasam noi pacaliti de aparente, de felul cum arata lucrurile, si uitam de alte aspecte importante? Foarte usor, iar cel mai bun exemplu din domeniul nostru – domeniul constructiilor si amenajarilor exterioare este o terasa acoperita cu sticla. 

     Am intalnit foarte multi oameni care, odata ce au finalizat construirea si amenajarea unei case, au inceput sa caute si solutii pentru amenajarea terasei. La fel si in cazul proprietarilor de cafenele, restaurante sau terase comerciale care vor sa amenajeze un spatiu de relaxare pentru clientii lor.

Prima solutie la care se gandesc oamenii cu cel mai mare interes este un acoperis din sticla pentru terasa. Cum dorinta de a atrage atentia este mare, si stim foarte bine ca sticla atrage atentia imediat, multi beneficiari ai proiectelor pentru amenajarea teraselor aleg montarea sticlei ca acoperis.

Sticla este foarte eleganta, nu negam asta, insa sunt cateva aspecte de care e nevoie sa tii cont inainte sa faci aceasta alegere!

Sticla creeaza efect de sera pe terasa

     Cu siguranta ai auzit asta de mai multe ori si nu, nu este un mit! Iar daca ti se parea ca este un mit nejustificat, il desfiintam noi in randurile urmatoare.

Sa spunem ca ai o terasa, indiferent de dimensiunile acesteia, si vrei doar sa o acoperi momentan. Te gandesti ca acoperirea terasei cu sticla nu poate sa faca nici un rau atata timp cat lateralele raman deschise, insa…

     Efectul de sera se creeaza chiar si asa. Iar daca alegi sa acoperi terasa cu panouri de sticla fixe, problema se accentueaza si mai tare. Sticla este un material care preia foarte usor caldura din exterior si o transmite mai departe. La fel se intampla si cu temperaturile joase, iar daca vrei sa folosesti terasa si iarna ai nevoie de o sursa de caldura.

Iar in sezonul cald ai avea nevoie de un acoperis care sa reflecte caldura inapoi in aer, dintr-un material mai degraba opac decat transparent.

Ai nevoie si de umbra, pana la urma, nu-i asa?

Nu acoperi terasa cu sticla. Ai multe avantaje daca alegi o pergola retractabila.

Sticla se poate deteriora destul de usor

                O alta problema pe care o poti intampina in prezenta unui acoperis de sticla pe terasa este deteriorarea sticlei.

Dupa o perioada de timp, panourile de sticla pot fi afectate de cativa factori externi foarte importanti:

  • Temperaturile inalte
  • Temperaturile foarte scazute
  • Greutatea zapezii, grindina puternica, caderea obiectelor pe acoperis

Modificarile climatice pe care le resimtim astazi vor continua si in viitor. In Romania experimentam atat temperaturi foarte de inalte (pana la 44oC in Bucuresti, anul acesta) cat si temperaturi foarte scazute (aproape de -30oC).

     Apropo, stiai ca membrana unei pergole retractabile rezista la temperaturi de pana la 80oC, si nu e afectata de inghet?

Aceste diferente de temperatura, greutatea zapezii si impactul direct cu obiecte mari sau grele pot duce la spargerea sticlei. Iar un panou de sticla, odata spart, trebuie inlocuit imediat – ceea ce cauzeaza efort si cheltuieli suplimentare.

Intotdeauna, in amenajarea casei sau terasei, sa alegi sticla securizata pentru situatiile in care exista contact cu factori ce pot deteriora usor sticla. Iar pentru acoperirea terasei, ar fi indicat sa alegi materiale care nu se deterioreaza usor.

Imbinarile dintre panouri pot slabi

     Temperaturile inalte deterioreaza si imbinarile dintre panourile de sticla de pe acoperis.

De obicei, la imbinarea panourilor de sticla se folosesc, pe langa profile de aluminiu sau alte materiale, si imbinari de cauciuc si silicon pentru etansare. Acestea slabesc, insa, in timp din cauza temperaturilor inalte, se erodeaza si nu mai produc un mediu perfect etans.

Iar efectele acestui lucru sunt infiltrari ulterioare de apa pe terasa, depozitionarea sticlei si altele.

Un acoperis de sticla se curata foarte greu

            Eleganta si transparenta sticlei creeaza o imagine placuta cand vine vorba de aspectul terasei, insa nu te ajuta din alte puncte de vedere. Ca de exemplu, fiecare punct de murdarie, fir de praf si obiect strain se vad imediat.

            Un acoperis de sticla se curata foarte greu si ai nevoie de solutii speciale care sa indeparteze murdaria depusa dupa mai mult timp. Asta, daca nu te deranjeaza sa vezi praf, pete de murdarie sau alte urme pe sticla.

Daca vrei ca acoperisul de sticla sa arate bine intotdeauna, ai nevoie sa il cureti foarte des.

Un acoperis opac, din materiale lacuite la suprafata te avantajeaza mai mult din acest punct de vedere. Ia spre exemplu membrana unei pergole retractabile.

     Este o membrana PVC ce creeaza un acoperis retractabil pentru terasa ta, fiind protejata pe fiecare parte de un strat de lac acrilic. Iar acest lac acrilic face mult mai usor procesul de curatare (jet de apa, la nevoie).

     Ia in calcul toate aceste aspecte, daca te gandesti la montarea unui acoperis de sticla pe terasa.

Mai gandeste-te si la greutatea sticlei in sine, care face instalarea sticlei mai greoaie si reprezinta un risc in cazul unor fenomene meteo nefavorabile.

Daca optezi pentru variante precum pergole retractabile, ai o structura de aluminiu stabila cu un acoperis usor si sigur in acelasi timp, ancorata de cladire si/sau direct pe sol.

terase retractabile acoperite cu pergole Sun Leader. pergole de aluminiu romania

Apoi nu uita ca, avand un acoperis fix pentru terasa iti limiteaza modul de utilizare a terasei si aerisirea acesteia – mai ales daca vrei sa montezi si inchideri laterale.

Nu ai vrea sa te bucuri de mai mult spatiu si mai multa vizibilitate cu un acoperis care se retrage la nevoie?

Daca da, inginerul nostru te asteapta la celalalt capat al firului ca sa-ti explice cum stau lucrurile in cazul in care te gandesti la o terasa acoperita cu sticla.

Apelează-ne!