Evolutia pergolelor in timp

      Pergolele sunt constructii care au rezistat testului timpului. Materialele din care s-au construit s-au diversificat, iar oamenii i-au adus pergolei mai multe intrebuintari decat scopul intial. Conform datelor, primul plan de pergola dateaza inca din anul 1400 i.Hr., cand un ofiter egiptean si-a creat o pergola la intrarea in gradina. Apoi, evolutia pergolelor in timp a tinut de imaginatie si evolutia „timpului”, in sine.

 

Rolul pergolelor de demult

      In egiptul antic, rolul unei pergole era mai degraba estetic, dar cu timpul oamenii au construit pergole din diferite motive. Un prim motiv ar fi fost agatarea plantelor in gradinile nobililor, iar mai apoi, oamenii de rand au folosit pergola pentru a creste recolta si pentru protectia impotriva razelor solare sau a furtunilor.

 

pergole de lemn

terase provizorii

 

      Cu timpul, pergolele au devenit mai accesibile si mai usor de construit, fiind folosite in zilele noastre si pentru acoperirea teraselor, in apropierea piscinelor sau ca loc de popas in curtile oamenilor sau chiar pe drumuri publice. Din punct de vedere financiar,  preturile s-au schimbat si ele odata cu evolutia in timp. „Oferta” de pergole s-a diversificat si ea, existand un model pentru fiecare destinatie si pentru fiecare buget.

 

Ultimele trenduri in materie de pergole

      Pergola retractabila este ultimul trend in materie de pergole. Daca, pana nu demult, pergolele erau considerate solutii provizorii gandite sa isi faca treaba pe o perioada foarte limitata de timp, acum inginerii vin cu solutii din ce in ce mai rezistente, adaptate vremurilor noastre.

      De la pergola de lemn traditionala prezenta pe terasele multor oameni, marchize, copertine sau pergole metalice cu prelate fixe ca si acoperis, cea mai placuta varianta de pergola in ziua de astazi este pergola cu acoperis retractabil.

      Aceasta varianta moderna este o pergola cu structura de aluminiu, si acoperis mobil, glisant, care se poate realiza in diverse culori si texturi. Datorita tehnologiei de astazi am trecut de la materii brute neexploatate la potentialul lor maxim la structuri de aluminiu extrudat care, dorita unei vopsiri speciale in camp electrostatic, mareste cu mult rezistenta pergolei fata de o structura metalica obisnuita.

 

pergole retractabile cu motorizare somfy

 

      Tot tehnologia face ca pergolele sa poata fi automatizate, prin motorizare cu sisteme de retragere a acoperisului controlate prin telecomanda (si prin aplicatie mobila). Astfel, acoperisul realizat din membrana PVC impermeabila sau lamele de aluminiu rotative poate fi actionat oricand pentru a acoperi si a descoperi spatiul.

 

Pergola de astazi, pentru o viata intreaga

      Sub aceste aspecte, pergolele au devenit solutia ideala de acoperire a teraselor, cu posibilitatea utilizarii lor pe parcursul intregului an. Datorita retractarii acoperisului, fie ca vorbim de o pergola cu membrana sau o pergola bioclimatica, acestea pot fi folosite in orice anotimp.

      Materialele de calitate, inovatia sub care sunt construite si accesoriile cu care pot veni, fac ca pergolele sa fie constructii destinate utilizarii pe termen lung.

Va mai aduceti aminte ce atributii aveau pergolele la inceputurile evolutiei lor?

      Ei bine, acum toate aceste atributii si beneficii sunt de x ori mai mari. Pergolele retractabile pot acoperi astazi atat terasele de acasa cat si terase comerciale, la restaurante, cafenele, locatii de evenimente, si asa mai departe.

 

pergole cu acoperis retractabil Sun Leader

 

pergole pentru evenimente

 

      Iar faptul ca sunt realizate din materiale sustenabile si lucrate cu grija, au accesorii precum sisteme de iluminare, sisteme de umbrire sau inchideri laterale din sticla, ofera pergolelor de astazi o eleganta iesita din comun. Acestea aduc si confort, protectie si siguranta, astfel incat timpul petrecut pe terasa sa fie cat mai valoros.

 

 

      Evolutia pergolelor in timp a presupus munca de cercetare, experimentare si inovare. Astfel, de la niste costructii antice simple, am ajuns sa beneficiem de solutii cu adevarat valoroase si practice.

Iar acum, ca aceste solutii sunt la indemana tuturor, ce-ar fi sa le incerci si tu?!

 

Apelează-ne!