Despre locatiile inchiriate. Merita sa investesti?

      Startul intr-o afacere poate fi dificil, de cele mai multe ori. Fiecare antreprenor ia in calcul o serie de optiuni inainte de a face primii pasi in deschiderea unui restaurant, unei cafenele sau chiar a unei unitati de cazare. Iar intrebarile nu sunt putine: Sa construiesti totul de la zero?, Merita sa investesti intr-o locatie inchiriata?

Cum sa-ti organizezi spatiile?. Despre locatiile inchiriate si daca se merita sa investesti in aceasta varianta, iti povestim noi cateva detalii.

      Atunci cand cauta spatiul potrivit pentru deschiderea unei locatii cu potential turistic, majoritatea proprietarilor de afaceri isi adreseaza intrebarile de mai sus. Pentru ei orice detaliu conteaza, iar nevoia de a optimiza cheltuielile si de a eficientiza procesul este primordiala.

Daca te afli si tu la inceput de drum in afacerea ta, acest articol iti poate veni in sprijin.

Cum alegi locatia cea mai potrivita?

      Cand intri pe piata HoReCa este foarte important sa ai deja o analiza facuta asupra pietei, tinand cont de: concurentii tai, clientii tai si zona in care vrei sa iti pozitionezi locatia fizica a afacerii.

      Iar pentru a alege cea mai potrivita zona pentru amplasarea restaurantului, hotelului, si asa mai departe, sunt foarte importante:

  • Suprafata spatiului comercial, care depinde de tipul de business pe care vrei sa il deschizi. Cautarea ta trebuie sa fie adaptata datelor problemei: o locatie pentru evenimente are nevoie de un spatiu mare, pe cand un bistro sau o cafenea au nevoie de spatii fizice relativ mici.
  • Vadul comercial. Aceasta este componenta de baza dupa care sa iti orientezi amplasarea noii tale afaceri. Nu are nici un rost sa deschizi un hotel intr-o zona complet izolata, fara potential turistic sau puncte de atractie, nu-i asa?

      Vadul comercial aduce cantitatea de clienti pe care ii poti avea, prin urmare e nevoie sa te amplasezi acolo unde esti sigur ca vei fi usor de cautat si de gasit, ca exista potentiali clienti interesati de ceea ce oferi tu. Sau poti sa creezi tu potential/vad comercial, prin diverse metode. Poti arunca o privire aici, peste cateva recomandari de imbogatire a vadului comercial.

  • Accesibilitatea locatiei. Pentru oameni este destul de important si acest detaliu, desi nu este neaparat eliminatoriu. Clientii pot ajunge la tine chiar daca esti situat in locuri unde infrastructura soselelor, de exemplu, nu este cea mai buna, insa nu stii daca se vor mai intoarce si altadata.

De aceea, incearca sa ai acces usor catre locatia ta, locuri de parcare suficiente, pentru ca cei care te viziteaza o data sa mai revina.

Sa construiesti totul de la zero?

            Depinde.

      Depinde de planurile pe care ti le-ai facut inca de la inceput, de intentiile tale pe o perioada anume de timp. Depinde si de calculele tale si bugetul cu care intentionezi sa incepi afacerea.

In multe din cazuri, antreprenorii aleg sa inceapa totul de la zero in afacerea lor. Sa construiasca de la zero si spatiul in care isi vor desfasura activitatea, si sa il amenajeze asa cum isi imagineaza ei (eventual, impreuna cu un arhitect).

      Aceasta situatie aduce chiar avantajul mentionat anterior: locatia va arata exact asa cum iti doresti, daca ai cateva idei pe care vrei neaparat sa le pui in practica. Exista si dezavantaje, insa, in mare parte legate de birocratie (acte, autorizatii, etc.), iar acest aspect apare in special in cazul constructiilor fixe. 

Daca te gandesti sa ridici o constructie clasica pentru locatia ta, cu pereti solizi ficsi, acoperis fix, si tot tacamul vei intampina anumite dificultati. In special pentru suprafete mari.

      Exista o alternativa de care poate ai mai auzit pana acum, care nu intra in categoria constructiilor fixe si pentru care nu ai nevoie de autorizatie de constructie decat in cazuri speciale. Aceasta este pergola cu acoperis retractabil, o modalitate neconventionala si eleganta cu care poti incepe un business infloritor.

      De obicei, aceste pergole reprezinta modalitatea perfecta de a acoperi terasele restaurantelor, hotelurilor sau cafenelelor fara a limita utilizarea terasei. Mai exact, structura sa de aluminiu si membrana retractabila permit utilizarea terasei atat pe timp de ploaie, soare si vant, cat si in zilele cu zapada. 

      Suna bine, nu-i asa? Si nu doar ca poate fi folosita in orice anotimp, ci este si eleganta si iese din tiparele unei terase clasice.

      Mai mult, poate avea si structura independenta, iar daca este inchisa cu sticla poate reprezenta in sine spatiul ideal pentru evenimente.

Deci, iti poti construi de la zero un spatiu pentru restaurant mult mai elegant, usor si practic, cu aceste pergole retractabile.

 

Merita sa investesti intr-o locatie inchiriata?

            Te poti afla in situatia in care nu reusesti momentan sa construiesti tu spatiul pentru afacerea ta, sau sa investesti in cumpararea unui spatiu gata construit. Sau poate consideri ca nu este profitabil pentru tine, si preferi sa incepi cu o locatie inchiriata.

      Daca te intrebi daca merita sa investesti intr-o locatie inchiriata, afla ca raspunsul este ”Da”. Nu evita situatiile despre care nu cunosti toate amanuntele, doar pentru ca modelul pe care il cunoastem din trecut nu este unul de succes.

De exemplu, orice accesoriu pe care il aduci cu tine in spatiul inchiriat paraseste spatiul odata cu tine. Nu poti face modificari majore, in special in constructia cladirii, insa poti aduce imbunatatiri care sa-ti accelereze profiturile.

      Iar aici putem vorbi despre terasa ta. Pergolele retractabile pe care le mentionam mai sus sunt, conform celor spuse, mobile. Si nu ne referim doar la acoperisul mobil. Datorita faptului ca nu reprezinta o constructie fixa, ci sunt structuri usoare, atasate, acestea se pot mobiliza de la o locatie la alta.

Daca este nevoie sa iti schimibi locatia dupa o perioada de timp, pergola vine cu tine si o poti fructifica mai departe.

      Daca abordam problema dintr-o alta perspectiva, merita sa investesti intr-o locatie inchiriata si in cazul in care tu detii locatia si vrei sa o inchiriezi. Orice detaliu in plus investit in spatiul tau aduce un profit mai mare in momentul inchirierii.

      Ti-am dat de gandit?

      Speram ca da. Cum iti spuneam si mai sus: nu elimina o optiune doar pentru ca nu cunosti prea multe detalii despre aceasta. Informeaza-te!

Noi suntem aici daca ai intrebari.

Sun Leader

Apelează-ne!