Pentru multi dintre antreprenorii din domeniul Food&Beverage, terasa este poate elementul cel mai important al localului. In special in perioada calda a anului. Afla si tu 5 idei despre cum sa-ti amenajezi terasa eficient.
O terasa acoperita este ideala pe toata perioada anului. Ea asigura atat confortul clientilor, cat si imbunatatirea calitatii afacerii.
De aceea, utilizarea deplina a terasei devine unul dintre factorii importanti pentru cresterea afacerii tale. Primul pas in aceasta directie este sa analizezi cu atentie spatiul disponibil. Astfel, interiorul sau (decor, mobilier, accesorii, etc.) va fi cel potrivit.
Pentru ca vrem sa-ti fim permanent de folos, am pregatit 5 idei despre cum ti-ai putea amenaja eficient terasa vara aceasta:
1. Diferentiaza spatiile pe terasa!
Primul pas inspre o terasa profitabila este amenajarea spatiului. Ideea este ca, prin design, sa maximizezi perimetrul inca de la bun inceput. Astfel, pe terasa vor incapea mai multe persoane și fiecare se va bucura de spatiul personal dedicat.
Aceasta se poate realiza usor diferentiind zonele – fie prin tipul de material, fie cromatic. Daca terasa ta este inconjurata cu geamuri, ideal ar fi ca mobilierul interior sa fie din materiale mai dure, si nu tot sticlarie.
Un alt mod prin care poti mari spatiul de care dispui prin design este sa creezi continuitate intre interiorul localului si exteriorul acestuia. Identitatea vizuala compacta creeaza un mediu unic si-ti usureaza alegerea in ceea ce priveste mobilierul si culorile.
2. O terasa fara colturi verzi este precum… mancarea fara sare.
Coltisoarele verzi pe terasa adauga un plus de energie si prospetime si spun ceva despre stilul localului tau. Mentionam si in articolul trecut ca am observat o tendinta in a ne apropia din ce in ce mai mult de natura si liniste.
In plus fata de componenta aceasta de relaxare, vegetatia modereaza temperatura in anotimpurile calde, poate umbri daca este suspendata, sau la nivelul umarului si improspateaza aerul. Desigur, amandoua cresc confortul clientilor tai, dar, indirect, contribuie si la sanatatea lor.
Pentru a crea mini-gradini-urbane, poti folosi plante cataratoare, mobilier din materiale naturale, sau mici tufisuri. Iar daca nu ai neaparat un fler pentru amenajarea spatiilor verzi (e in regula, nimeni nu-i perfect), stii ca exista persoane specializate in consultanta pentru amenajarea teraselor.
In cazul in care terasa ta este acoperita cu o pergola retractabila, este bine de stiut ca trebuie evitate plantele agatatoare ce pot creste pe membrana, ingreuneaza sistemul si impiedica retragerea pergolei in mod eficient. Recomandam orice plante si arbusti ce pot fi pozitionati la nivelul solului.
3. Acopera-ti terasa cu o pergola retractabila!
Daca terasa ta nu este acoperita cu o pergola retractabila, poate e momentul sa te ocupi de asta. Stim noi pe cineva…
Practic, pergolele sunt structuri in aer liber formate din stalpi care sustin o retea de grinzi. Ele pot fi cu structura independenta, ori se pot atasa localului, efectiv, iar acoperisul poate fi lasat deschis sau acoperit pentru a crea adapost. In sectiunea de proiecte Sun Leader am adaugat mai multe poze si filmulete cu o parte din terasele pentru care am instalat pergole. Au schimbat complet design-ul cladirilor si au ajutat la cresterea si diversificarea plajei de clienti.
Apropo, stiai ca pergolele sunt unul dintre cele mai vechi stiluri de arhitectura in aer liber? Egiptenii le foloseau pentru a creste smochine si vinuri de casa, iar in China antica erau folosite drept parasolar in locuinte si temple. Apoi, dupa ce Roma a cucerit Egiptul, pergolele au devenit un amanunt definitoriu in arhitectura romana, iar de atunci au tot evoluat.
Astazi, pergolele sunt incluse in proiectarea teraselor din mai multe motive, functiile cele mai comune fiind acelea de parasolar, estetica, sau adapost. Designul si materialele folosite in realizarea pergolei vor determina cat de benefica este aceasta clientilor tai. Dar, pentru mai multe informatii pe subiect poti rasfoi articolele de pe blogul nostru.
4. Un hamac pe terasa, de ce nu?
Cauti o idee originala pentru a-ti decora terasa? Ce parere ai de un hamac… sau doua?
E confortabil, compact si distractiv. Poate fi strict un element de decor sau, efectiv, unul functional, daca stilul localului tau este mai rustic sau, o atractie pentru copii, daca ai un local orientat catre familii.
Ideal ar fi, totusi, sa te asiguri ca este foarte bine suspendat pentru a evita riscul de rasturnare, si la o distanta relativ sigura de pereti sau alte obiecte dure.
5. Deschide usile catre terasa!
Nu de putine ori am vizitat localuri in care usile inchise separau spatiul interior de terasa. Deschiderea lor ar crea o perceptie ca localul este mai mult spatios si prietenos. Desigur, in Romania delimitam spatiile si pentru a asigura terasa drept loc pentru fumatori. Acest loc, insa, ar putea fi amenajat doar intr-o portiune din terasa, spre exemplu, si lasat accesul liber intre interior si restul terasei.
Oricum ai alege sa-ti amenajezi terasa, ideal ar fi sa o poti utiliza pe toata perioada anului. Cu alte cuvinte, o alegere oportuna ar fi in favoarea unui spatiu acoperit, de preferat cu o pergola retractabila.
Incearca sa pui in aplicare una dintre cele 5 idei pentru amenajarea efcienta a terasei si da-ne de stire despre cum ti-a iesit.
P.S.: Asteptam, curiosi, poze cu terasa ta!