4 Motive pentru care sa nu montezi o pergola de lemn pe terasa

De cele mai multe ori, atunci cand decidem sa ne reamenajam casa sau terasa, facem decizii grabite in ceea ce tine de materialele folosite, costurile implicate sau durata de timp implicata.

Urmareste sfaturile noastre prin cele 4 motive pentru care sa nu montezi pe terasa o pergola de lemn, si vei vedea la ce ne referim.

Chiar daca stim ca vrei sa obtii un raport cost-calitate cat mai bun, si preferi sa nu cheltuiesti prea mult cu o astfel de reamenajare, iata cateva motive pentru care sa nu iei decizii grabite cand vine vorba de terasa.

 

1. Daca crezi ca o pergola de lemn te va costa mai putin

Pe termen scurt, sau mai exact la momentul achizitionarii, o pergola cu structura de lemn te va scapa de povara unei investitii considerabile in terasa. Poate te gandesti mai mult la aspect, daca ai o casa de lemn sau cu foarte mult lemn pe exterior.

Costurile implicate intr-un asemenea proiect sunt relativ mici, montajul nu necesita o echipa intreaga de specialisti care sa fie prezenti la fata locului iar materialele nu costa foarte mult. 

cat costa o pergola? sun leader pergole retractabile

Problema se pune, insa, putin diferit: aceasta pergola de lemn mai este la fel de putin costisitoare si pe termen lung? Nu cumva costurile dedicate intretinerii lemnului iti vor creste cu mult valoarea initiala a acestei pergole?

 

2. Lemnul este foarte vulnerabil

Mai pune-ti o intrebare: stii care va fi durata de viata a pergolei de lemn, comparativ cu durata de viata a unei pergole din aluminiu?

Toate produsele si constructiile realizate din lemn, in special cele care vin in contact cu mediul extern, au nevoie de tratamente speciale pentru o rezistenta marita in timp. La fel si o pergola de lemn.

Lemnul are o sensibilitate destul de mare la factorii externi. Ploaia, soarele si focul il deterioreaza intr-un timp destul de scurt, iar degradarea lemnului in timp se poate manifesta astfel:

  • Crapaturi produse de umezeala. Din cauza precipitatiilor absorbite in structura lemnului, acesta se contracta si se dilata, aparand crapaturile de suprafata si, ulterior, in adancime;

 

lemn deteriorat cu crapaturi

 

  • Decolorare produsa de razele UV. Lemnul se degradeaza si din cauza razelor de soare puternice care ating stratul exterior al lemnului, modificand aspectul si rezistenta pergolei;

 

lemn decolorat.pergola de lemn versus pergola de aluminiu sun leader pergole retractabile

 

  • Aparitia daunatorilor. Fie ca sunt rozatoarele sau insectele cele care ataca lemnul, cariile care se formeaza dupa o anumita perioada de timp, sau ciupercile si mucegaiul, daunatorii reprezinta inca un factor de risc pentru o pergola de lemn.

O pergola din aluminiu nu prezinta sensibilitate fata niciunul dintre factorii precizati anterior, excluzandu-se riscul decolorarii, aparitiei crapaturilor sau daunatorilor.

 

3. Lemnul nu este ignifug

In timp ce structura de aluminiu a unei pergole retractabile face fata cu brio pericolului unui incendiu, o pergola cu structura din lemn reprezinta, insasi, un pericol.

Faptul ca lemnul izoleaza termic foarte bine, inmagazinand caldura, aduce si un dezavantaj destul de important: rapiditatea cu care aceasta caldura se transmite in cazul unui incendiu. Lemnul intretine focul si il propaga rapid, iar odata cu extinderea lui se deterioreaza si constructia.

Rezistenta la foc este o cerinta foarte importanta pentru toate constructiile care sunt proiectate sa dureze in timp, pe o perioada indelungata. Datorita faptului ca siguranta casei si terasei tale ar trebui sa fie pe primul loc, gangeste-te foarte bine la materialele pe care vrei sa le folosesti in constructiile si amenajarile pe care le intreprinzi.

 

4. Cat vrei sa reziste in timp pergola?

Indiferent unde mergem si ce facem, avem tot timpul tendinta de a ne intoarce la natura. Achizitionam un teren la munte sau aproape de padure, pastram legatura cu ai nostri de la tara si ii vizitam atunci cand ne plictisim de oras.

 

 

Sau alegem piese de decor, materiale de constructie, mobilier sau un design pentru casa si/sau terasa care sa simuleze cat mai bine natura. Sa ne faca sa ne simtim mai confortabil.

Confortul, insa, se poate defini si prin siguranta si rezistenta materialelor si a constructiilor, iar oamenii care sunt pasionati de industrialism si modernism au descoperit intocmai aceasta legatura dintre siguranta, rezistenta si confort.

Frumusetea lemnului nu poate tine loc de rezistenta deoarece aspectul este direct proportional cu perioada de timp pentru care este proiectat, in mod natural, sa reziste.

Lemnul are nevoie sa fie tratat cu substante speciale la un interval de cel mult 5 ani, impotriva daunatorilor, umiditatii, focului, soarelui, si asa mai departe.

Iar acele substante sunt realizate din compusi chimici daunatori sanatatii, care incetinesc deteriorarea lemnului si il protejeaza dar nu te protejeaza pe tine sau natura.

 

Pergola cu structura de aluminiu sun leader

 

Atunci cand iti indrepti atentia catre o pergola retractabila din aluminiu, alegi tot ce e mai bun intr-un singur produs: rezistenta in timp, rezistenta pergolei la factorii externi, protectie, confort si siguranta.

Daca inca ai indoieli sau vrei sa stii mai multe despre aceste pergole cu acoperis retractabil, nu ezita sa ne scrii sau sa ne suni.

Apelează-ne!